Sambata lui Lazar 2025, ziua care deschide Saptamana Mare. Traditii, superstitii si ce nu ai voie sa faci

history_edu ele.ro calendar_month 08 Apr 2025, 13:29
Sambata lui Lazar, care in 2025 este celebrata pe 12 aprilie, marcheaza o zi importanta din calendarul crestin ortodox, fiind situata cu o saptamana inainte de Paste si reprezentand inceputul Saptamanii Patimilor.
Este o zi plina de simboluri si semnificatii, legata de miracolul invierii lui Lazar, dar si de numeroase obiceiuri si superstitii pastrate in satele romanesti pana in prezent. Aceasta zi imbina elemente religioase cu traditii populare, iar felul in care este sarbatorita difera usor de la o regiune la alta. In centrul atentiei sta figura lui Lazar, prietenul lui Iisus, despre care Evanghelia spune ca a fost readus la viata dupa patru zile de la moarte.
Povestea invierii lui Lazar si semnificatia religioasa
In traditia ortodoxa, Sambata lui Lazar este o anticipare a Invierii Domnului, fiind prima minune prin care Iisus isi arata puterea asupra mortii. Minunea savarsita in Betania, prin care Lazar este inviat, simbolizeaza victoria vietii asupra mortii si vesteste apropierea marii sarbatori pascale.Din punct de vedere liturgic, aceasta zi are statut de sarbatoare importanta, cu slujbe speciale in biserici.
Se citeste Evanghelia dupa Ioan, in care este descris momentul invierii lui Lazar, iar preotii poarta vesminte de culoare alba, semn al bucuriei si al luminii.Pentru credinciosi, este o zi in care se aprind lumanari pentru sufletele celor adormiti, se fac pomeni si se impart preparate de post, cum ar fi colacei, fructe si placinte.
Traditii si superstitii pastrate in lumea satului
In satele romanesti, Sambata lui Lazar este marcata de mai multe obiceiuri, multe dintre ele avand radacini stravechi si sensuri simbolice. Printre cele mai cunoscute se numara “Lazaritele”, un obicei practicat in special in Muntenia si Oltenia. Fete tinere, imbracate in costume populare, colinda din casa in casa si canta despre moartea si invierea lui Lazar, primind in schimb oua, faina si alte daruri.
Un alt obicei interesant este legat de plantarea pomilor. Se spune ca cei care planteaza un pom in aceasta zi vor avea parte de belsug, iar copacul va rodi din plin. De asemenea, se evita treburile grele si munca la camp, pentru ca se crede ca pamantul “se odihneste” inainte de Inviere.
Exista si superstitii legate de gospodarie: nu este bine sa se spele rufe, pentru ca apa va aduce ghinion in casa. De asemenea, femeile coc placinte si paine pe care le dau de pomana, ca sa nu “se ofileasca” florile din curte si sa fie spor in casa.
Zi de reflectie si pregatire pentru Saptamana Mare
Sambata lui Lazar este, in esenta, o zi de trecere – de la Postul Mare la Saptamana Patimilor. Nu este o zi trista, ci una plina de speranta, pentru ca invierea lui Lazar ofera o anticipare a propriei Invieri a lui Hristos. Este momentul in care credinciosii isi curata sufletele, dar si gospodariile, pregatindu-se pentru marea sarbatoare a Pastelui.
Recomandari
Newsletter Ele.ro





as vrea
- person
"zambeste iar si priveste putin:orice pahar jumatate gol mereu e si jumatate plin"